Лев африканський
Субекваторіальний пояс Африканського континенту.
Повна класифікація:
Клас – Ссавці (Mammalia)
Ряд – Хижі (Carnivora)
Родина – Котові (Felidae)
Підродина – Великі кішки або пантери (Pantherinae)
Рід – Пантера (Panthera)
Вид – Panthera leo
Загальна інформація про тварину:
Біотоп африканського лева – саванна, територія з густим трав’янистим покривом та поодинокими могутніми деревами або кущами, що займає субекваторіальний пояс Африканського континенту. Цікаво, що найближчий родич африканського лева – азійський лев (Panthera leo persica) в дикій природі зберігся лише у Гирському національному парку що знаходиться в Індії.
Вага дорослого самця від 150 до 225 кг, самки 100-150 кг. Довжина тіла – 170-250 см, хвіст може сягати від 90 до 110 см у довжину. У левів яскраво виражений статевий диморфізм – самці відрізняються від самок наявністю великої гриви.
Леви єдині представники Великих котячих (Pantherinae), які живуть родинами – прайдами, до якого входять кілька самців (в основному 1-2) та декілька самок (в середньому 7-8) та їх потомство. Вагітність левиці триває від 3 до 4,5 місяців, та народжує вона від 1 до 6 левенят у безпечному місці. Коли левенята досягають двомісячного віку, самка разом з потомством повертається до прайду. Тривалість життя левів – 13-20 років.
Найбільш активні леви вночі. В прайді в основному полюють самки, а самці охороняють територію. Основу раціону левів складають великі копитні тварини, але в скрутні часи вони харчуються будь-якою здобиччю та навіть мертвечиною.
Що найбільше загрожує африканським левам?
- Урбанізація та розвиток сільського господарства, в результаті чого знищуються природні ареали лева
- Знищення ареалів проживання змушують левів полювати на худобу місцевих мешканців, що створює конфлікт між левами та людьми.
- Браконьєрство з метою нелегальної торгівлі частинами тіла левів
- Зміна клімату посилює стихійні лиха такі як: засуха, повені та шторми, що призводять до зменшення та ізоляції популяцій
За останніми науковими даними, у природі залишилось приблизно від 23 до 40 тисяч особин левів. Panthera leo внесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи (Red List of Threatened Species™) до категорії «Уразливий» (Vulnerable, VU).
Африканський лев охороняється відповідно до:
- Додатку II Конвенції CITES (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення);
- Додатку II Боннської Конвенції (Конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин)
5 Цікавих фактів:
- На відміну від більшості великих котів, які ведуть переважно одиночний спосіб життя, леви живуть соціальними групами — прайдами. До їх складу можуть входити самки, самці та молодняк.
- Грива є характерною ознакою дорослих самців. Її розвиток пов’язаний із гормональним статусом і віком самця, а її розмір і забарвлення можуть впливати на сприйняття самця іншими левами.
- Левовий рик є одним із найвідоміших звуків дикої природи. Він може поширюватися на кілька кілометрів і допомагає левам підтримувати контакт із членами прайду та демонструвати присутність на території.
- Леви можуть відпочивати або спати приблизно 16–20 годин на добу. Найбільш активними вони стають у прохолодні години — увечері, вночі та рано-вранці.
- Левиця зазвичай народжує далеко від основної групи, у прихованому місці. Новонароджені левенята сліпі та дуже вразливі, тому перші тижні життя мати переховує їх і регулярно переносить до нових схованок.
Інші мешканці
Броненосець шестипоясний
