Єнот-полоскун

Єнот-полоскун

NORTHERN RACCOON

Природний ареал єнота — полоскуна — це Північна Америка (за винятком частини Скелястих гір та пустель) та Центральна Америка (до північної Панами).

Класифікація:
Ссавці, Хижі
Тип харчування:
Всеїдні
Регіон:
Північна Америка, Центральна Америка
Природоохоронний статус:
Найменший ризик
Вага:
Вага єнота від 4 до 15 кг.
Тривалість життя:
Тривалість життя від 10 до 15 років.

Повна класифікація:

Клас – Ссавці (Mammalia)

Ряд – Хижі (Carnivora)

Родина – Єнотові (Ракунові) (Procyonidae)

Рід – Єнот (Ракун) (Procyon)

Вид – Procyon lotor


Загальна інформація про тварину:

Природний ареал єнота — полоскуна — це Північна Америка (за винятком частини Скелястих гір та пустель) та Центральна Америка (до північної Панами). Вони були завезені в деякі райони Азії та Європи і швидко поширилися на цих територіях. Єнот-полоскун досить поширений і має здатність пристосовуватися до людського середовища, в зв’язку з чим його популяція, ймовірно, буде збільшуватися, особливо в приміських районах. 

Найбільш характерні зовнішні риси єнота – це його чорна маска через очі і кущистий хвіст з чорними кільцями. Забарвлення від сірого до червонувато -коричневого. Вага єнота від 4 до 15 кг. Довжина тіла від 60 до 95 см. Довжина  хвоста від 20 до 40 см.

Це одиночні тварини, активні ввечері та вночі. Тривалість життя від 10 до 15 років. Самки народжують від 3 до 7 дитинчат, вагітність триває 2-2,5 місяці. Єноти всеїдні тварини, споживають фрукти, горіхи, комах, дрібних ссавців, пташині яйця та пташенят, яйця плазунів, жаб, риб, водних безхребетних, черв’яків та людські відходи. 

Видове ім’я «lotor» з перекладі з латинської означає «той, що пере», тому назва виду – єнот-полоскун.  Останнім часом стало популярним утримувати маленьких єнотів як домашніх улюбленців, однак коли вони виростають, то приносять багато збитків помешканню.

5 Цікавих  фактів:

  1. Передні лапи єнота надзвичайно чутливі й мають добре розвинені тактильні рецептори. Завдяки цьому він може знаходити та розпізнавати їжу навіть у темряві або під водою.
  2. Єноти дуже добре адаптуються до змінених людиною ландшафтів. У містах вони можуть жити в парках, садах, на горищах будинків і знаходити їжу в сміттєвих контейнерах.
  3. Єнот має сильні кінцівки та гострі кігті, які допомагають йому легко лазити по деревах. Він може спускатися зі стовбура головою вниз, що є незвичайною здатністю серед ссавців.
  4. Назва «єнот-полоскун» пов’язана з характерною поведінкою, коли тварина маніпулює їжею у воді. Однак єноти не миють їжу перед споживанням у людському розумінні. Вологі передні лапи стають чутливішими, тому перебування їжі у воді може допомагати тварині краще її обмацувати.
  5. Єнот-полоскун — всеїдна та опортуністична тварина. Він може харчуватися плодами, ягодами, горіхами, комахами, ракоподібними, рибою, земноводними, яйцями, дрібними хребетними та падлом. Склад раціону значною мірою залежить від сезону та доступності їжі. 

 

Інші мешканці

Беркут

Беркут

Golden Eagle
Беркут поширений у Північній Америці, Європі, Азії та частково в Північній Африці. Його можна зустріти...
Детальніше