Ведмідь бурий тянь-шанський

Ведмідь бурий тянь-шанський

TIEN SHAN BROWN BEAR

Поширений у північних гірських регіонах Афганістану, Пакистану, Індії, західного Китаю та Непалу.

Класифікація:
Ссавці, Хижі
Тип харчування:
Всеїдні
Регіон:
Афганістан, Західний Китай, Індія, Непал, Пакистан
Природоохоронний статус:
Найменший ризик
Вага:
Вага від 90 до 250 кг.
Тривалість життя:
Тривалість життя 20-35 років.

Повна класифікація:

Клас – Ссавці (Mammalia)

Ряд – Хижі (Carnivora)

Родина – Ведмедеві (Ursidae)

Рід – Ведмідь (Ursus)

Вид – Ursus arctos isabellinus


Загальна інформація про тварину:

Тянь – шанський ведмідь є підвидом бурого ведмедя, поширений у північних гірських регіонах Афганістану, Пакистану, Індії, західного Китаю та Непалу. Населяє великі відкриті долини та пасовища. У літні місяці ведмеді піднімаються на висоту до снігової лінії приблизно на 5500 метрів, а осінню спускаються в долини. 

Це великий ведмідь з густим хутром, який найчастіше має пісочний або червонувато-бурий колір. Самці більші за самок, їх довжина становить від 150 до 230 см порівняно з 137 – 183 см для самок. Вага від 90 до 250 кг. Ці ведмеді всеїдні, в основному харчуються рослинами, комахами та дрібними ссавцями. Активні вдень, живуть самостійно.

Період розмноження припадає на травень – червень, дитинчата народжуються в зимовій барлозі в грудні-січні. Вагітність триває 6-8 місяців, народжують 1-2 ведмежат. Тривалість життя 20-35 років.

Що найбільше загрожує бурим тянь-шанським ведмедям?

  • деградація природних середовищ існування;
  • нелегальне трофейне полювання;
  • конфлікт «людина-ведмідь» (конфлікти між ведмедями та скотарями)

Ведмідь бурий тянь-шанський охороняється відповідно до:

  • Додатку I Конвенції CITES (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення);
  • Додатку I Боннської Конвенції (Конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин)

Статус виду (Ursus arctos) у Червоному списку Міжнародного союзу охорони природи (Red List of Threatened Species™) – «Найменша осторога» (Least Concern, LC), але стан популяції підвиду Ursus arctos isabellinus, зокрема  в Пакистані, класифікується як «У критичній небезпеці» (Critically Endangered, CR)

Цікаві  факти:

  1. Невеликі ізольовані групи мешкають у Гімалаях, Каракорумі, Гіндукуші, Памірі та Тянь-Шані, що ускладнює обмін особинами між популяціями та підвищує їхню вразливість.
  2. На відміну від інших бурих ведмедів, Ursus arctos isabellinus часто має світле піщане, золотисто-коричневе або рудувато-коричневе хутро. Саме характерне світле забарвлення є однією з ознак, за якою цей підвид відрізняють від інших гірських популяцій бурого ведмедя.
  3. Гімалайський бурий ведмідь пристосований до життя у високогір’ї. Він зустрічається в альпійських і субальпійських ландшафтах, а в окремих районах може підніматися на висоту понад 5000 м над рівнем моря.

 

 

Інші мешканці

Рись євразійська

Рись євразійська

EURASIAN LYNX
Зустрічається у різноманітних екологічних та кліматичних умовах від Атлантичного узбережжя в Західній Європі до Далекого...
Детальніше