Гієна смугаста
Гієна смугаста має досить великий, хоч і фрагментований ареал. Це північна та північно-східна Африка, Близький Схід, Аравійський півострів, Центральна Азія та Індія.
Повна класифікація:
Клас – Ссавці (Mammalia)
Ряд – Хижі (Carnivora)
Родина – Гієнові (Hyaenidae)
Рід – Гієна (Hyaena)
Вид – Hyaena hyaena
Загальна інформація про тварину:
Гієна смугаста має досить великий, хоч і фрагментований ареал. Це північна та північно-східна Африка, Близький Схід, Аравійський півострів, Центральна Азія та Індія. Населяє посушливі горбисті регіони, вкриті чагарниками. Для лігва обирає скелясті пагорби, яри та щілини, також зустрічається на відкритих ділянках саван.
Гієна — середньорослий хижак, зовні нагадує собаку, вагою від 20 до 40 кг. Колір шерсті блідо-сірий або бежевий, має чорну пляму на горлі, від 5 до 9 вертикальних смуг на боках і чіткіші чорні поперечні та горизонтальні смуги на передніх і задніх лапах. Має гриву вздовж спинної лінії, хвіст довгий і кущистий. Довжина тіла 100–115 см, висота в плечах 60–75 см. Тривалість життя від 17 до 20 років.
Смугасті гієни зазвичай одиночні тварини , але мають певну соціальну організацію. Вони харчуються окремо і рідко зустрічаються в групах. Однак деколи об’єднується в невеликі сімейні групи в лігві. Мати приносить їжу у лігво після того, як її дитинчатам виповниться місяць, і продовжує годувати їх до року. Народжують гієни від 1 до 4 дитинчат, вагітність триває від 2,5 до 3 місяців.
Цей вид є всеїдним, але основу раціону складають відмерлі рештки таких тварин як зебри, антилопи гну, газелі, тощо; гієни навіть поїдають кістки з туш, якщо м’яса не залишилось. Також харчуються людськими відходами, доповнюють свій раціон фруктами, комахами, а іноді дрібними тваринами, такими як заєць, гризуни, плазуни та птахи. Харчуються переважно вночі.
Що найбільше загрожує смугастим гієнам?
- конфлікт «людина-гієна» (зокрема в регіонах де активно розвивається скотарство);
- втрата природних ареалів проживання
Статус виду у Червоному списку Міжнародного союзу охорони природи (Red List of Threatened Species™) – «Майже під загрозою» (Near Threatened, NT).
Охороняється відповідно до Додатку III Конвенції CITES (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення).
5 Цікавих фактів:
- Смугаста гієна має репутацію виключно падальника, але насправді є всеїдною твариною. Окрім падалі, вона може поїдати комах, фрукти, дрібних ссавців, птахів і плазунів.
- Смугасті гієни мають потужні щелепи та міцні зуби, які дозволяють їм розгризати й перетравлювати кістки. Завдяки цьому вони можуть використовувати навіть ті частини туші, які залишаються недоступними для багатьох інших хижаків.
- Уздовж спини смугастої гієни проходить довга грива. Коли тварина налякана або збуджена, волосся гриви може ставати дибки, завдяки чому гієна здається значно більшою, ніж є насправді.
- Характерний малюнок із темних смуг є однією з головних ознак цього виду. Він особливо добре помітний на ногах і боках тіла та допомагає відрізнити смугасту гієну від інших видів гієн.
- Смугаста гієна веде переважно нічний спосіб життя. У сутінках і вночі вона вирушає на пошуки їжі, використовуючи добре розвинені нюх і слух для орієнтування та пошуку здобичі або падалі.
Інші мешканці
Аратінга чорноголовий
