Носуха звичайна

Носуха звичайна

BROWN-NOSED COATI 

Цей вид широко поширений у Південній Америці, починаючи від Колумбії та Венесуели на півночі до Уругваю та північної частини Аргентини на півдні.

Класифікація:
Ссавці, Хижі
Тип харчування:
Всеїдні
Регіон:
Південна Америка
Природоохоронний статус:
Найменший ризик
Вага:
Вага від 3 до 6 кг.
Тривалість життя:
Тривалість життя в дикій природі — приблизно 7–8 років, у неволі може досягати 14–15 років.

Повна класифікація:

Клас – Ссавці (Mammalia)

Ряд – Хижі (Carnivora)

Родина – Єнотові (Ракунові) (Procyonidae)

Рід – Носуха (Nasua)

Вид – Nasua nasua


Загальна інформація про тварину:

Цей вид широко поширений у Південній Америці, починаючи від Колумбії та Венесуели на півночі до Уругваю та північної частини Аргентини на півдні. Мешкають у лісових районах, населяють регіони з висотою до 2500 м над рівнем моря.

Дорослі особини мають розмір від 40 до 70 см від голови до основи хвоста, при цьому хвіст додає до їх довжини ще 30-70 см. Ці тварини мають висоту у плечах близько 30 см і важать від 3 до 6 кг. Носухи мають міцні кігті і передні кінцівки, щоб лазити і викопувати їжу. Шерсть темно – коричнева, сіра або рижуватого кольору. Голова вузька, ніс злегка задертий вгору і витягнутий, і дуже гнучкий, що дозволяє  носухам шукати їжу під листяною підстилкою. Тривалість життя в дикій природі — приблизно 7–8 років, у неволі може досягати 14–15 років.

Самки та молодняк живуть групою, дорослі самці одиночні. Носухи більшу частину дня проводять у пошуках їжі на землі, а сплять та будують житла на деревах. Самки народжують від 2 до 7 дитинчат, вагітність триває 2-2,5 місяці.

Носухи  всеїдні, основа раціону фрукти та безхребетні, також їдять яйця, личинки, скорпіонів, багатоніжок, павуків, мурах, термітів, ящірок, дрібних ссавців, гризунів та мертві рештки.

Що загрожує носухам?

  • деградація природних середовищ існування через вирубку лісів;
  • полювання місцевим населенням задля отримання м’яса 

Цей вид включений до додатку III Конвенції CITES (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення).

5 Цікавих  фактів:

1. Носуха може повертати кінчик носа в різні боки

Довгий рухливий ніс носухи надзвичайно чутливий і допомагає тварині знаходити їжу в ґрунті, під опалим листям та серед рослинності. Ним вона активно обстежує навколишній простір, постійно рухаючи його з боку в бік.

2. Носухи чудово лазять по деревах

Nasua nasua добре пристосована до життя на деревах. Сильні кінцівки та гострі кігті допомагають носухам швидко лазити, шукати їжу та ховатися від небезпеки. Вони також можуть спускатися з дерев головою вниз.

3. Самки живуть групами, а дорослі самці — переважно поодинці

Самки та молоді тварини зазвичай утворюють соціальні групи, які можуть налічувати кілька десятків особин. Дорослі самці більшу частину року ведуть одиночний спосіб життя і приєднуються до груп самок переважно в період розмноження.

4. Довгий хвіст допомагає носусі зберігати рівновагу

Хвіст носухи довгий і рухливий та відіграє важливу роль під час пересування по деревах. Тварина використовує його як балансир, допомагаючи утримувати рівновагу на гілках.

5. Носуха всеїдна і може знаходити їжу майже всюди

Nasua nasua має дуже різноманітний раціон. Вона харчується фруктами, насінням, безхребетними, яйцями, дрібними хребетними та іншою доступною їжею. Під час пошуку їжі носуха може перевертати каміння, розривати лісову підстилку та обстежувати тріщини й дупла.

 

 

Інші мешканці